Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Sketchbook tour/Hogyan töltsek meg egy vázlatfüzetet!

A képeket xvirupx -tól kaptam.. <3 Nézzétek meg a képeit! 🙂
https://www.instagram.com/xvirupx/

Sokunknak van vázlatfüzete. Nem is egy… hanem sok-sok, amiket félig, negyedig megtöltöttünk, aztán ihlet, idő, egyebek hiányában szép lassan elsüllyesztettük a fiókocskák mélyére. Aztán a papírboltok bőséges kínálata újra legyőzi az akaratunkat, és egy frissen szerzett példánnyal, és egy adag lelkesedéssel nekilátunk az következő vázlatfüzetnek… Én gyakran járok így. Mi lenne ha ezúttal segítenék egyet befejezni.

Először is tisztázzuk. A vázlatfüzet nevéhez híven vázlatolásra való. Bármilyen szép is, össze fogjuk rondítani. Kutya kötelessége eltűrni az általunk nem feltétlen szépnek, közölhetőnek talált tartalmakat is. Nekem az volt a legnehezebb, hogy elfogadjam, hogy ne akarjak tökéketeset alkotni bele.

Engedd el!

Így van! El kell engedned a profi munkákra való törekvést. Egyrészt azért, mert frusztrálhat, másrészt azért, mert így nem jön ki annak aminek kellene. A kreativitásodat ne zárd maximalizmus mögé. Én gyakran követtem el azt a hibát, hogy ha nem volt elég jó, többet hozzé se nyúltam a füzethez, mert csak a saját képtelenségemet éreztem benne. Mára ezt el tudtam engedi. Teljesen jó, akármit is csinálsz bele. Elsőre az a pár száz forintos kis vázlatfüzet is megteszi.

Gyűjts ötleteket!

Legyen egy listád. Egy olyan, ami nem megy és egy olyan, amit még nem csináltál. Ha nincs egy hirtelen támadt ötlet vagy bármilyen inspiráció, nem árt, ha van mihez nyúlni. nem utolsó sorban olyan dolgok ezek, amiken amúgy is feleszteni szeretnél. A listát beragaszthatod washi tape-el a füzet utolsó oldalára.

Rutin

Akkor is ülj le, ha nincs kedved. Azért vetted a füzetet, hogy a segítségedre legyen valaminek a gyakorlásában, amit szeretsz, javulni szeretnél. Ha nem szoktatod magad a használatára, nem is lesz automatikus magától. Ha rendszeresen elfelejted használni, nem csoda, ha nem telik a füzeted alkotásokkal. Mielőtt azon törnéd az agyad mit rajszolsz, és milyen jók úgy általában, kezd inkább a kaptafánál. Hogyan építsem be az életembe. Hidd el, ha egyszer rendszeres cselekvéssé, egyfajta automatizmussá válik, nem lesz kérdés, hogy töltösd meg a lapokat. Inkább honnan szerezzek még füzeteket.

Rajzolj fotókról

Néha hiába a jó ötlet, kell egy referenciakép, ami által meg tudod határozni a fő vonalakat, irányokat, árnyékokat. Nekem egész gyűjteményem van pinteresten a referencia képnek alkalmas képekből. Sőt, vannak olyan fotók amik kifejezetten erre valók. Például arc mimikához különböző arckifejezések egy képen. Mozdulatok, különböző pozícióból. Ilyeneket használni egyáltalán nem bűn.

A képeket xvirupx -tól kaptam.. <3 Nézzétek meg a képeit! 🙂
https://www.instagram.com/xvirupx/

Ötleted van?

Van egy jó ötleted? Na akkor ennek is a vázlatfüzetben a helye. Tervezéshez ideális hely. Sokszor jó, ha megőrzöd ezeket, a változatokat, segíthetnek a későbbiek során. Plussz jó látni, hogy honnan indultál el.

Illusztrálj

Olvasol egy jó könyvet? A kedvenc részeidet megjelenítheted. Akkor is ha már meg van filmesítve. Miért ne lehetne saját verziód? Ha extra fantáziával vagy ellátva, írhatsz is egy saját történetet, amit majd illusztrálsz. Az iratot berögzítheted a rajz mellé, de ha nem bízol a saját kézírásodban, ahogy amúgy én sem, akkor kinyomtatod magadnak. Ezt tovább fokozhatod, egy szépen tervezett tipográfiailag átgondolt, rajzzal szépen összehangolt kis füzettel. Remek ajándék válhat belőle. (Nem kell túlgondolni. A/4-re nyomtatod összehajtod, és szépen összevarrod a lapokat a gerinc mentén)

Non-figuratív

Rajzolj céltalanul. Állítólag terápiás hatása van. Rajzolhatod tűfilccel és kész is a házilag készült színező. 🙂 Nem kell ábrázolnia semmit. Felteszel mellé egy jó zenét, akár fülhallgatóval, magad elé veszel egy tollat, ceruzát, színest, és mehet. Ne feszülj rá.

Mester-tanítvány

Van olyan akinek tetszik a munkája? Akár több is? A másolás nem szép dolog. De tanulási célokra lehet használni. Mindaddig, amíg nem a magad munkájaként adod el, jeleníted meg bárhol. A nagy mesterektől sokat lehet tanulni. Vegyél át ötleteket, dolgozd őket tovább. Figyeld meg milyen színeket használnak, milyen technikával dolgoznak. Ha csak egy aspektusa érdekel, akkor csak azt vedd át egy-kéát rajz erejéig. Régen több 10 éven keresztül tanonckodott az ember (többnyire fia) amíg festővé vált, sokszor nem tudott kiemelkedni a többi körül. Szerencsére ma már nem kell ilyesmit csinálni, hogy festő válhasson valakiből, és úgy hiszem ma már jóval szabadabb az alkotói szabadság (sőt). De magát a tényt érdemes tisztelni, hogy a rajzolás/festés olyasfajta műfaj aminek sokszor igenis idő kell. Ha elsőre nem sikerül valami, ne keseredj el, és ne dobd ki a rajzod. Egyszer visszanézel és hálás leszel magadnak, hogy vissza tudsz nézni.

Kollázs

Nem szoktam gyakran ilyet csinálni, de az édesanyám igen. 🙂 Ő is alkotóművész, sőt az egyik húgom is művészeti suliba jár. Mindegyikünk másképp gyakorol. Anyukám tárházából lestem az ötletet. Végy egy egyszerű rajzot. Mondjuk egy macskát. A macska alakjét végd ki papírból. A többit rajzold köré. Második szintnek mondjuk csinálhatod ugyanezt egy tépett fecnivel. Egy sima kis tépett színes mintás papírdarab. Mit tudsz kihozni felőle? Építsd a látványba.

Storyboard

Készíts képregényt, vagy storyboard-ot. Egy vloggernél láttam olyat, aki filmekből vett ki megállított pillanatokat. Mi lenne ha a kedvenc filmedet megállítanád valahol találomra, lerajzolnád, és abból kiindulva rajzolnál egy új történetet? Mindegy, csak használd a fantáziád.

Paca

Ez az ötlet egyenesen szórakoztató tud lenni. A feladat egyszerű. Ecsettel és halvány festékkel csinálj nagyobbacska formátlan packákat a papírra. Lehet őket szorosabban is egymás mellé. Ha megszáradt rotringgal vagy tussal rajzolj rá. Mit bele a foltba? Izgalmas és kreativitást növelő feladat.

Állatok

Emlékszel a 101 kiskutyára? Az elején az emberek a kutyáikat sétáltatták. A kutyáknak éppen olyan külsejük volt, mint a gazdáiknak és fordítva. Te milyen állatokat szeretsz? Szőrös, tollas, csupasz, karmos, csíkos? Rajzold le. Érdekes tanulmány lehet a textúrája. Hogyan ábrázolnád a szőrt vagy a tollakat?

Divatrajz

A divatrajzokhoz rajzolt álló figuráknak sokszor más az aránya, mint a valós emberi alakoknak. Rajzold le a kedvenc darabjaidat. Tervezz magadnak esküvői ruhát, vagy frakk félét, ha úgy tetszik. A kötött pulóverek mintájától kezdve, a ruha gyűrődések, a textil anyagának megjelenítéséig rengeteg a feladat.

Sós, édes rágcsálnivaló

Egy illusztrátor, aki a youtube-on vloggerkedik, egész sorozatot hozott össze a különféle édességek és sós ropogtatnivalók által inspirált rajzokból. Miért ne próbálhatnád ki te is az ötletet? A füzeted nem fog megdorgálni, plágiumért. Mert ebből is tanulsz nem pedig másolsz!

Szelfi? 🙂

Ha végképp kifogytál a témából, lerajzolhatod magadat is. Festve, rajzolva, tussal, szénnel, színes, monokróm, foltokban, pontokból. Egy lapra akár 4-et. Ebből kiindulva akár a családtagokat is leskiccelheted. Tömören, gyorsan.

Összességébe véve nem az a fontos, hogy tele vannak-e a Miért vetted elő? Mit szeretnél ezzel elérni? Az lebegjen a szemed előtt, amiért elhatároztad, hogy megveszed. A motiváció fenntartása a fontos. Ha segít, jegyzetekkel gazdagíthatod a lapokat. Később öröm lesz fellapozni.

Remélem hasznád veszed ennek a kis összefoglalónak.